Információk
Regisztráció Belépés
Főoldal
Ajánlataink
Hírek
2014-12-10

Egy vicces és hasznos játékszer, az ugrálólabda

Az ugrálólabda nemcsak remek játékszer a gyermekek és gyermeklelkű felnőttek számára; hanem még a kicsik érzékelési problémáit is kezelhetjük vele. Rendszeresen alkalmazzák ugyanis a népszerű játékot a szenzoros integrációs terápiák részeként, a szenzoros feldolgozás zavarának kiküszöbölésére, mind az egészségügyi intézményekben, mind az otthoni terápia során. A kis „energiagombócoknál” gyakran előfordul ugyanis, hogy nem tudnak akár egy percig sem nyugodtan megülni a helyükön, és sosem fáradnak el. Ezért segíteni kell nekik abban, hogy valahogy levezessék a fölös energiákat. Egy ugrálólabda segítségével ez könnyen megvalósítható: akadályokat tehetünk a gyerekek elé, hogy kikerüljék azokat, vagy ugráltathatjuk őket, amíg – illetve amilyen magasra vagy messzire – csak bírják. Ez nemcsak jó játék, de bizonyítottan segít is nekik.

Az ugrálólabda növeli az izomtónust

Az ugrálólabda használata azon gyermekek számára is ajánlott, akiknek gyenge a koordinációjuk és az izomtónusuk, az állóképességük pedig alacsony; ugyanis a játékszer fejleszti mindezeket. Lehet, hogy ők nem fognak olyan lelkesen nekiesni a gyakorlatoknak, de érdemes belevágni: amint fejlődnek a készségeik a labda segítségével, ők is egyre jobban fogják élvezni az ugrálást. A játékszer azon gyerekeknek is segíthet, akik túlságosan – vagy épp az átlagosnál kevésbé – érzékenyek az érintésre és a prioceptív hatásokra; ugyanis ők általában imádják azt az érzést, hogy a labda „kilövi” őket. Akár nem tudnak nyugodtan ülni, akár nem szeretik, ha megérintik őket, akár képtelenek lenyugodni annyira, hogy aludni vagy koncentrálni tudjanak; a testüket érő, egyenlően elosztott, mély nyomás jó hatással van rájuk, és megnyugtatja őket.

A labda már az 1980-as években igen népszerű volt

Természetesen a labda azok számára is jó játék, akik nem szenvednek semmilyen, a fentiekhez hasonló zavarokban. Az ugrálólabda valójában egy 60-70 centiméter átmérőjű, nehéz gumiból készült játékszer, két fogantyúval a tetején. Az 1980-as években létezett egy ehhez hasonló változat az Egyesült Államokban, a „pogólabda”, amelyen fogantyú helyett egy a labdát átölelő kemény műanyag gyűrű kapott helyet. A játék célja, hogy a fogantyúba kapaszkodva a labdán tudjunk maradni, miközben átugrálunk vele a helyiségen vagy épp a kertben – a labda vastag, kemény anyagának köszönhetően szabadtéren is használható. A labdát egy a tetején található szelepen keresztül egy biciklipumpával vagy kézi autópumpával könnyedén fel lehet fújni. A játékszert a rajta ülő gyermek a megfelelő irányba dőlve irányíthatja; kezelése egyszerű, és vicces, színes, vidám külseje okán a gyerekek nagyon szeretik.

A játék Olaszországból indult hódító útjára

A labdát Aquilino Cosani, az olasz, gumilabdákat gyártó Ledragomma cég munkatársa találta fel. 1968-ban szabadalmaztatta az ötletet Olaszországban, és 1971-ben az Egyesült Államokban. Cosani Pon-Ponnak nevezte el az új játékszert. Az Egyesült Királyságba 1969-ben törtek be az ugrálólabdák. A játék ezután éveken keresztül rendkívül népszerű volt, és még az 1980-as évek alatt is sokan vásárolták. Az országban a Mettoy gyártotta az eredeti labdákat; majd a Wembley is kijött a maga változatával, amely puha fogantyúkat kapott. A játékszer eleinte piros és kék színben készült. Az 1970-es években az amerikai labdákat gyártó Sun cég mesehősös darabokat dobott a piacra: az ugrálólabdákon Miki egér, Donald kacsa és barátaik szerepeltek.

A labdát felnőttek is használhatják

A játék évtizedekig sikeres maradt, bár az 1990-es években kicsit veszített a népszerűségéből, ugyanis a konkurencia labdái kezdték kiszorítani. Ma már a játékszer számtalan változatban és színben kapható. Bár a korabeli reklámok szerint a labdát eredetileg gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt ajánlották; ezek átmérője csak 20 centi volt, így inkább az előzőek tudták használni. A mai darabok közt már különböző átmérőeket találunk a 40-től a 70 centis átmérőjűekig; így a felnőttek is bátran játszhatnak és gyakorolhatnak vele. Az iWay Játékbolt kínálatában rengeteg változatban megtalálható a labda, a micimackóstól a Disney-hercegnősig.

Kosár
Még 2 lépés a rendelésig

A kosár üres

Elérhetőségeink
 
06 70 625 3985
 
 
Nyitvatartás: H-Cs : 10.00-18.00
P : 10.00-17.00
iWay Játék webáruház

Üdvözöljük játék webáruházunkban!

Tekintse meg több ezer játékból álló kínálatunkat! Használja keresőnket hogy pillanatok alatt megtalálhassa a keresett játékot. Szűkítse a megjelenő játék kínálatot kategóriák vagy márkák szerint, hogy még egyszerűbb legyen a megfelelő játék kiválasztása és a vásárlás! Szerezzen örömet szeretteinek az iWay játék webáruház segítségével. Vásároljon játékot pillanatok alatt online, akár regisztráció nélkül is webáruházunkban. Észrevételeivel és kérdéseivel forduljon hozzánk bizalommal elérhetőségeink bármelyikén!

 

 

Közösségi oldalak

Elérhetőségeink

Kapcsolat

Partnereink