Információk
Regisztráció Belépés
Főoldal
Ajánlataink
Hírek
2015-08-31

15 érdekesség a játékmackóról

Hiába több száz éves már, a játékmackó ma is sok gyermek kedvence, és egyben egyik első játékszere. Még felnőttként, a szülő házba látogatva is elérzékenyülünk egy kicsit, amikor meglátjuk egykori gyerekszobánkban az ágyon ülve a már kicsit ütött-kopott, félszemű, kifakult mackót. A játékszer az elmúlt évtizedek alatt az egész világot meghódította, Amerikától Európán keresztül Ázsiáig. És bár manapság a technikai fejlődés jóvoltából már sokkal modernebb játékokkal találkozhatunk a boltok polcainak, a maci továbbra is tartja a népszerűségét. Az alábbiakban néhány érdekességet olvashatunk generációk kedvenc játékáról.

1.A világ első Teddy mackóját egy brooklyni üzlettulajdonos, Morris Michtom adta el a boltjában 1902 novemberében.

2.A játékmaci első fellépése az irodalom színterén 1834-ben volt, Robert Southey jóvoltából, ekkor szerepelt először egy történetben.

3.1903 márciusában már mintegy 3000 plüssmacit szállíttatott Amerikába a német Steiff cég.

4.A maci a zene világába is bevonult: először 1907-ben született róla dal, a Teddy Bear's Picnic, az amerikai zeneszerző, J.K. Bratton jóvoltából.

5.1908-ban elkezdték gyártani az első brit mackókat. Állítólag a Londonban, Notting Hillben alapított J.K. Farnell cég 1925-ben piacra dobott Alpha macija adta az ihletet Micimackó kitalálójának.

6.1912-ben, a Titanic elsüllyedésének hírére a német Steiff játékgyártó fekete macikat dobott piacra. Részvétnyilvánítása jeléül bárki ajándékba adhatta ismerőse számára, aki a katasztrófában elveszítette valamelyik hozzátartozóját.

7.1919-ben a játékmackók a levegőt is meghódították: egy első világháborús bombázórepülővel repültek el az újfundlandi St. John’s-ból az írországi Clifdenbe, Alcock és Brown pilóták társaságában.

8.A játékmacik saját képregényt is kaptak, és minden reggel ellátogattak a brit otthonokba: 1919-ben a londoni Daily Herald napilapban megjelent Bobby Bear, az első képregényhős medve.

9.1954-ben fellélegezhettek a szülők, ugyanis egy wales-i játékkészítő, Wendy Boston megjelentette az első mosható plüssmacit. Innentől kezdve már nem volt probléma, ha a gyerekek az udvaron is játszottak vele, vagy épp „megetették” lekvárral.

10.1979-ben rendezték meg az első Nagy Játékmackó Ralit a brit Longleat szafari- és kalandparkban, amelyen bármely medvetulajdonos elindulhatott. Díjazták többek közt a legnagyobb, a legkisebb, a legszebb, a legöregebb, a legjobban öltözött és a legkellemesebb személyiséggel bíró medvét, illetve azt is, amelyik a legjobban hasonlít Theodore Rooseveltre, a Teddy macik névadójára.

11.A híres londoni Christie’s aukciósház 1985-ben megrendezte első olyan aukcióját, amelyen kizárólag játékmackókat árvereztek el.

12.1988-ban Gyles és Michele Brandreth megalapította a Teddy Mackó Múzeumot William Shakespeare szülővárosában, Stratford-upon-Avon-ban.

13.1989-ben rendezték meg az első brit Teddy mackó Fesztivált Londonban.

14.A világ egyik legdrágább játékmackóját 1989-ben vásárolta meg egy amerikai férfi, Paul Volpp feleségének, Rosemarynek ajándékba 42. házassági évfordulójukra. Az antik, 1926-ban készült mackót több mint 22,5 millió forintnak megfelelő összegért ütötte le a nagyvonalú férj egy londoni aukción.

15.A Guinness Rekordok Könyve szerint a világ legkisebb mackója mindössze 8,5 milliméter magas. A parányi medve a brit Lynn Lumb munkája.

Kosár
Még 2 lépés a rendelésig

A kosár üres

Elérhetőségeink
 
06 70 625 3985
 
 
Nyitvatartás: H-Cs : 10.00-18.00
P : 10.00-17.00
iWay Játék webáruház

Üdvözöljük játék webáruházunkban!

Tekintse meg több ezer játékból álló kínálatunkat! Használja keresőnket hogy pillanatok alatt megtalálhassa a keresett játékot. Szűkítse a megjelenő játék kínálatot kategóriák vagy márkák szerint, hogy még egyszerűbb legyen a megfelelő játék kiválasztása és a vásárlás! Szerezzen örömet szeretteinek az iWay játék webáruház segítségével. Vásároljon játékot pillanatok alatt online, akár regisztráció nélkül is webáruházunkban. Észrevételeivel és kérdéseivel forduljon hozzánk bizalommal elérhetőségeink bármelyikén!

 

 

Közösségi oldalak

Elérhetőségeink

Kapcsolat

Partnereink